Dünya bu Eylül ayında sıcaklığı şaşırtıcı bir şekilde hissetti, sıcaklık rekorları kırdı ve bilim camiasını hayranlık içinde bıraktı. Temmuz ve Ağustos aylarındaki rekor kıran sıcaklıkların ardından – ikincisi şimdiye kadarki en sıcak ay olarak kabul edildi – Eylül ayı endişe verici eğilimi sürdürdü. Bu tür artan sıcaklıklar, dünya genelinde sıcak hava dalgalarındaki artışın ve yıkıcı orman yangınlarının ardındaki suçlular oldu.
Eylül 2023, bu ay için kaydedilen en önemli sıcaklık artışını temsil eden 0,5°C’lik şaşırtıcı bir artışla bu ayki önceki sıcaklık rekorunu aştı. Genel olarak Eylül ayı sanayi öncesi seviyelere göre yaklaşık 1,8°C daha sıcaktı. Endişe verici bir gidişatı yansıtan bu şaşırtıcı veriler, hem Avrupalı hem de Japon iklim araştırmacıları tarafından doğrulandı.
Bu ısınma olgusunun arkasında iki ana etken var: karbondioksit emisyonlarının azalmadan salınması ve El Niño olayının hızla ortaya çıkması. Önceki üç yıl, okyanus sularında daha fazla ısı depolayarak küresel sıcaklıkları hafifçe düşüren bir olgu olan Pasifik Okyanusu’ndaki La Niña koşullarının hakimiyetindeydi. Ancak El Niño’ya geçiş, bu depolanan okyanus ısısının serbest kalmasına neden oldu ve bu da küresel sıcaklıkların artmasına katkıda bulundu. Bu model göz önüne alındığında, 2023’ün kayıtlara geçmiş en sıcak yıl olması bekleniyor; 2024’ün bunu bile gölgede bırakma potansiyeli var.
Berkeley Dünya iklim verileri projesinden Zeke Hausfather, Eylül iklim verilerinin “kesinlikle saçma sapan” olduğunu belirterek şokunu dile getirdi. Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü’nden Mika Rantanen de bu inanışı paylaştı ve bir yıl içinde yaşanan muazzam artışı anlamakta zorluk çekti. Reading Üniversitesi’nden Prof Ed Hawkins, yaz sıcağını “olağanüstü” olarak nitelendirdi.
AB’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden Samantha Burgess derin endişesini dile getirdi. Eylül sıcaklıklarındaki şaşırtıcı farka dikkat çeken Erdoğan, sanayi öncesi ortalamanın yaklaşık 1,4°C üzerinde 2023 yılının şimdiye kadarki en sıcak yıl olacağını vurguladı. BM iklim konferansı Cop28 ön plana çıkarken Burgess, kararlı iklim eylemi ihtiyacının kritik bir noktaya ulaştığında ısrar ediyor.
Fransa, Almanya ve Polonya da dahil olmak üzere Avrupa genelindeki ülkeler rekor kıran sıcaklıklar bildirdi. Benzer şekilde Birleşik Krallık da 1884’e kadar uzanan verilerle en sıcak Eylül aylarından birini yaşadı. Aşağıda Avustralya’nın iklim senaryosu da iç karartıcı. İklim bilimci Joelle Gergis, şok edici gözlemler konusunda uyarıda bulunarak birçok bölgede sıcaklıkların normalin 3°C ila 5°C üzerinde görüldüğünü, yaklaşan kuraklık tehdidinin ve önümüzdeki dönemde potansiyel olarak zorlu bir yazın yaşandığını belirtti.
Bu yükselen sıcaklıklara neden olan baskın faktörler insan kaynaklı küresel ısınma ve El Niño olsa da, Zeke Hausfather diğer küçük katkıda bulunan faktörlere dikkat çekiyor. Bunlar arasında 11 yıllık güneş döngüsündeki artış, güneşi engelleyen kükürt emisyonlarındaki azalmalar ve Tonga’da büyük miktarda ısıyı tutan su buharı açığa çıkaran volkanik patlamanın etkileri yer alıyor.