Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı Kristalina Georgieva, dünya ekonomisinin durumuna ilişkin endişelerin ortasında, zayıf ancak kalıcı bir büyüme tablosu çizdi. Fildişi Sahili Abidjan’dan konuşan kendisi, küresel ekonominin ısrarlı zorluklara karşı dayanıklılığını vurguladı.
“Hizmet talebinde güçlü bir artışa ve yüksek tüketici fiyatlarıyla mücadelede önemli ilerlemelere tanık olmamıza rağmen, dünyanın ekonomik büyümesi yavaş kalıyor” diye paylaştı. Bu görüş, büyüme rakamlarının pandemi öncesi yıllık ortalama %3,8’in gerisinde kaldığını gösteren son veriler ışığında geliyor. Temmuz ayında IMF hem 2023 hem de 2024 için yüzde 3’lük bir büyüme öngörürken, geçen yılın küresel ekonomik büyümesi yalnızca yüzde 3,5 seviyesinde gerçekleşti.
Georgieva ayrıca bölgeler arasında ekonomik toparlanmadaki eşitsizliklere de dikkat çekti. “ABD ve Hindistan gibi ülkeler umut verici büyüme yörüngeleri sergilerken, Çin gibi ülkeler ekonomik yavaşlama işaretleri gösteriyor” yorumunu yaptı. Daha geniş tablo, dünyanın karşılaştığı “ardışık şokların” bir sonucu olarak, küresel ekonominin 2020’den bu yana yaklaşık 3,7 trilyon dolarlık şaşırtıcı bir üretim kaybına uğradığını ortaya koyuyor.
Ne yazık ki, bu ekonomik aksaklıklar eşit şekilde yayılmadı. Georgieva, en ağır etkilerin dünyanın en yoksul ülkeleri tarafından yaşandığını ve halihazırda geniş olan servet açığının daha da derinleştiğini vurguladı. Geleceğe bakıldığında tüm gözler IMF’nin Fas’ın Marakeş kentinde yapılacak ve kurumun en son ekonomik tahminlerini açıklayacağı yıllık toplantısına çevrilmiş durumda. Georgieva, ülkeler artan enflasyonla boğuşurken enflasyonun düşürülmesinin IMF’nin gündeminin üst sıralarında kalmasını sağladığını doğruladı.